Arduino Zero Özellikleri
   

Robotturk, Robotik Ürünler Sitesi

ARDUINO / GENUINO ZERO

Arduino / Genuino Zero, Arduino Uno tarafından kurulan platformun basit ve güçlü 32 bit bir uzantısıdır. Zero, geliştirilmiş performans sunarak, cihazlar için çeşitli proje olanaklarına imkan sağlayarak ve 32-bit uygulama geliştirilmesi hakkında mükemmel bir eğitim aracı olarak Arduino ailesini genişletti. Arduino / Genuino Zero, akıllı IOT cihazları, giyilebilir teknolojileri, yüksek teknoloji otomasyonları ve robotik projelerini kapsayan çeşitli projelerde kullanılabilir. Bu kart, 32-bit ARM Cortex® M0 mimarisine sahip, Atmel'in SAMD212 MCU işlemcisi ile güçlendirilmiştir. Arduino / Genuino Zero 'nun en önemli özelliklerinden biri Atmel 'in Embedded Debugger (EDBG - Dahili Hata Ayıklayıcı) özelliğidir. Bu özellikle Arduino / Genuino Zero, ek bir donanım gerekmeden size tam işlevli bir hata ayıklama arayüzü (debugging) sağlamaktadır. Ayrıca EDBG ek olarak programlama ve bootloader işlevi sağlayan sanal COM portu işlevi de sağlamaktadır.

Arduino / Genuino Zero

Uyarı : Arduino / Genuino Zero, çoğu Arduino / Genuino kartının aksine 3.3 V ile çalışmaktadır. Giriş / Çıkış pinlerinin tolere edebileceği en yüksek voltaj 3.3 V 'tur. Herhangi bir I/O pinine 3.3 V üzerinde bir voltajın uygulanması karta zarar verebilir.

Arduino / Genuino Zero bir mikrodenetleyiciyi desteklemek için gerekli bileşenlerin hepsini içerir. Arduino / Genuino Zero 'yu bir bilgisayara bağlayarak, bir adaptör ile ya da pil ile çalıştırabilirsiniz. Arduino / Genuino Zero, 3.3 V ile çalışan ve 1.0 Arduino pin çıkışlarına sahip olan tüm shieldler ile kullanıma uygundur.

Arduino / Genuino Zero Teknik Özellikleri

Mikrodenetleyici : ATSAMD21G18, 32-Bit ARM Cortex M0+
Çalışma gerilimi : +3.3 V DC
Dijital giriş / çıkış pinleri : 20
PWM pinleri : Pin 2 ve 7 dışında hepsi
UART : 2 tane ( Yerel ve Programlama)
Analog giriş pinleri : 6 tane, 12-bit ADC
Analog çıkış pinleri : 1 tane, 10-bit DAC
Harici kesme : Pin 4 dışında hepsi
Giriş / çıkış pini başına düşen DC akım : 7 mA
Flash hafıza : 256 KB
SRAM : 32 KB
EEPROM : Yok
Saat frekansı : 48 MHz

Arduino / Genuino Zero 'nun kart şematiği (PDF)
Arduino / Genuino Zero Eagle çizim dosyaları (ZIP)

Güç

Arduino / Genuino Zero bir USB kablosu ile bilgisayar bağlanarak çalıştırılabilir ya da harici bir güç kaynağından beslenebilir. Harici güç kaynağı bir AC-DC adaptör ya da bir pil / batarya olabilir. Adaptörün 2.1 mm jaklı ucunun merkezi pozitif olmalıdır ve Arduino Uno 'nun power girişine takılmalıdır. Pil veya bataryanın uçları ise power konnektörünün GND ve Vin pinlerine bağlanmalıdır. Kart 6 - 20 V aralığında bir harici güç kaynağı ile beslenebilir. Tavsiye edilen besleme gerilimi ise 7 -12 V aralığındadır.

VIN : Arduino Uno kartına harici bir güç kaynağı bağlandığında kullanılan voltaj girişidir.

5V : Bu pin Arduino kartındaki regülatörden 5 V çıkış sağlar. Kart DC power jakından (2 numaralı kısım) 7-12 V adaptör ile, USB jakından (1 numaralı kısım) 5 V ile ya da VIN pininden 7-12 V ile beslenebilir. 5V ve 3.3V pininden voltaj beslemesi regülatörü bertaraf eder ve karta zarar verir.

3.3V : Arduino kart üzerindeki regülatörden sağlanan 3,3V çıkışıdır. Maksimum akım çekimi 800 mA dir. Bu regülatör aynı zamanda SAMD21 mikrodenetleyiciye güç sağlar.

GND : Toprak pinidir.

IOREF : Arduino kartlar üzerindeki bu pin, mikrodenetleyicinin çalıştığı voltaj referansını sağlar. Uygun yapılandırılmış bir shield IOREF pin voltajını okuyabilir ve uygun güç kaynaklarını seçebilir ya da 3.3 V ve 5 V ile çalışmak için çıkışlarında gerilim dönüştürücülerini etkinleştirebilir.

Giriş ve Çıkışlar

Arduino / Genuino Zero 'da bulunan 20 tane genel amaçlı pinden her biri pinMode(), digitalWrite() ve digitalRead() fonksiyonları ile dijital giriş ya da çıkış olarak kullanılabilir. Bu pinler 5 V ile çalışır. Her pin maksimum 7 mA çekebilir ya da sağlayabilir ve 20-50 KOhm dahili pull - up dirençleri vardır. Ayrıca bazı pinlerin özel fonksiyonları vardır:

Serial 0 (RX) ve 1 (TX) : Bu pinler TTL seri data almak (receive - RX) ve yaymak (transmit - TX) içindir.

Harici kesmeler : Pin 4 dışında tüm pinler kullanılabilir.

PWM : 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 ve 13 : Bu pinler analogWrite () fonksiyonu ile 8-bit PWM sinyali sağlar.

SPI : SS, MOSI, MISO, SCK : Bu pinler SPI kütüphanesi ile SPI haberleşmeyi sağlar.

LED 13 : Dijital pin 13 e bağlı bir leddir. Pinin değeri High olduğunda yanar, Low olduğunda söner.

Analog Girişler : 20 tane genel amaçlı pinden 6 tanesi analog giriş için kullanılabilir. Bu pinler A0 dan A5 e kadar etiketlenmiştir ve her biri 12 bitlik çözünürlük destekler. Varsayılan ayarlarda topraktan 3.3 V a kadar ölçerler. Ancak, AREF pini ve analogReference() fonksiyonu kullanılarak üst limit ayarlanabilir.

DAC (Digital-to-Analog Converter): A0 pini anaogWrite() fonksiyonu kullanılarak gerçek 10-bitlik analog çıkış olarak kullanılabilir. Bu pin Audio kütüphanesi kullanılarak ses çıkışı olarak kullanılabilir.

TWI : SDA ve SCL pini Wire kütüphanesini kullanarak TWI haberleşmesini destekler.

AREF : Analog girişler için referans voltajıdır. analogReference() fonksiyonu ile kullanılır.

RESET : Mikrodenetleyiciyi resetlemek içindir. Genellikle shield üzerine reset butonu eklemek için kullanılır.

Programlama

Arduino / Genuino Zero 'yu programlamak için Arduino programını buradan indirmeniz gerekir.

Arduino / Genuino Zero 'yu programlamak için her iki USB portu da kullanılabilir, ancak mikrodenetleyicinin silinmesi için izlenen yol nedeniyle programlama portunun kullanılması önerilir.

Arduino / Genuino Zero USB portlari

Programlama Portu : Bu portu kullanmak için Arduino yazılımından " Arduino/Genuino Zero (Programming Port)" seçiniz ve kartın programlama portunu kullanarak bilgisayara bağlayınız. Programlama portu EDBG yi USB - SWD işlemcisi olarak kullanır. Bu port kullanılarak programlama yapıldığında SAMD21 çipine "hard erase” yapılmış olur. Bu yöntem, yerel USB portu kullanılarak yapılan "soft erase”den daha sağlıklı sonuç vermektedir. Bu nedenle programlama için bu port önerilmektedir.

Yerel USB Portu : Bu portu kullanmak için Arduino yazılımdan "Arduino/Genuino Zero (Native USB Port)" seçiniz ve kartın yerel USB portunu kullanarak bilgisayara bağlayınız. Yerel USB portu doğrudan SAMD21 'e bağlıdır. Bu port ile programlama yapıldığında "soft erase” işlemi yapılır ve mikrodenetleyici resetlenerek bootloader ile tekrar çalışır.

USB Aşırı Akım Koruması

Arduino / Genuino Zero, bilgisayarınızın USB portunu aşırı akım ve kısa devreden koruyan resetlenebilir bir çoklu sigortası bulunur. Çoğu bilgilsayarın portlar için kendi korumaları olmasına rağmen bu sigorta ekstra bir koruma katmanı sağlar. Eğer USB portuna 500 mA den fazla bir yük binerse, sigorta otomatik olarak bağlantıyı kısa devre veya aşırı akım durumu ortadan kalkana dek keser.

* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
robotik