Baskı Devre Teknikleri, Ütü ile Baskı Devre Yapımı
   

Robotturk, Robotik Ürünler Sitesi

PnP YÖNTEMİ ( ÜTÜ İLE BASKI DEVRE YAPIMI )

PnP (Press and Peel) yöntemi evde uygulanabilecek baskı devre yapım yöntemlerindendir. Bu yöntemde özel transfer kağıdına aktarılmış olan devre çizimi ısı uygulanması ile bakır yüzey üzerine kopyalanır ve daha sonra eritme işlemi uygulanır. Transfer kağıdına baskı devre çiziminin aktarılması için lazer yazıcı ile transfer kağıdına devre çiziminizin çıktısını almanız gerekir. Özel PnP transfer kağıtları piyasada A4 boyutlarında satılmaktadır. Bu yöntem maskeleme ve baskı devre kalemi kullanma yöntemlerine kıyasla biraz daha kullanışlı olabilir.

PnP yöntemi ile baskı devre yapımı için gerekli malzemeler:

Lazer Yazıcı
PnP Transfer Kağıdı
Bakırlı Plaket
Plastik Leğen
Ütü
Tuz Ruhu
Perhidrol
Su
Koruyucu Eldiven
Matkap

İşlem:

Hazırlanan baskı devre çizimi lazer yazıcıdan PnP transfer kağıdı üzerine çıkarılır. Baskı devre kartının bakırlı yüzeyi temizlenir ve kurutulur. Daha kaliteli bir baskı elde etmek için baskı devre kartının bakırlı yüzeyi kızgın ütü ile biraz ısıtılır. Daha sonra bakırlı yüzeyin üzerine çizimin aktarılmış olduğu transfer kağıdı yerleştirilir ve kızgın ütü ile transfer kağıdı üzerine bastırılarak kağıttaki çizimin bakır yüzeye geçmesi sağlanır. Bu işlem sırasında transfer kağıdı bakır yüzey üzerinde kaydırılmamalı ve tüm çizim bakır yüzey üzerine aktarılana kadar ütü ile ısıtma işlemine devam edilmelidir.

Çizimi aktarılması tamamlandığında transfer kağıdı baskı devre kartı üzerinden yavaşça kaldırılır. Bir sonraki adım istenmeyen bakır yüzeylerden kurtulmaktır. Bunun için plastik leğene tuz ruhu konur ve konulan tuz ruhu miktarının kütlece %5 'i kadar perhidrol ilave edilir. Baskı devre kartı eriyik içine bakırlı yüzey üstte kalacak şekilde konur. Eritme işleminin hızlandırılması ve bakırlı yüzey üzerinde oluşan hava kabarcıklarının giderilmesi için leğen bir kenarından tutulup aşağı yukarı hareket ettirilerek, istenmeyen bakır yüzeylerin tamamen erimesi beklenir.

Eritme işlemi tamamlandıktan sonra baskı devre kartı alınıp, temizlenir ve kurutulur. Devre elemanlarının montajı için gerekli noktalar ince uçlu matkapla delindikten sonra baskı devre kartınız hazırdır.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Eriyiğin hazırlanması ve eritme işlemleri iyi havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır.

Baskı devre kartının eriyiğin içinden çıkarılması için koruyucu eldiven kullanılmalıdır.

* Bu makale Robotiksistem tarafından hazırlanmıştır. Robotiksistem.com kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
robotik